Versenykiírás

A Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers 2018 január – márciusában ötödik alkalommal rendezi meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyt (OKPV). A verseny során 9-13. évfolyamosként, háromfős csapatokban történelmi döntési helyzeteket dolgozhattok fel. Az otthoni felkészülés után a megoldott esettanulmányokat közösen prezentáljátok egy történészekből és vállalati vezetőkből álló szakmai zsűri előtt.

Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers közös rendezésű versenye

Kiknek ajánljuk?

Minden középiskolásnak, de főként akkor, ha érdekel a stratégia és a problémamegoldás világa, fejleszteni szeretnéd logikai, érveléstechnikai és prezentációs képességeidet, ezen felül elnyernéd a verseny fődíját, egy többnapos kirándulást Párizsba.

A verseny célja

Az OKPV-nek kettős célja van:
egyrészt megismertetni veletek, középiskolásokkal a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a történelmi ismereteiteket. Ezen felül célunk az, hogy a versenyen a későbbiekben jól használható elemzői és előadói kompetenciákat szerezzetek, miközben jó hangulatban, csapatban dolgoztok.

A verseny menete:

  • Regisztrációs időszak (november 6. – január 21.): Az okpv.hu-n jelentkezhettek, 3 fős csapatokban.
  • Online tréning (január 15. – 21.): Az online tréning során rövid videókból sajátíthatjátok el a problémamegoldás alapjait.
  • I. Online forduló (január 22. – 28.): A tréninganyagok alapján oldhattok meg egy történelmi esettanulmányt internetes felületen. Ez a forduló teszi ki a két online forduló összesített pontszámának 30%-át. A fordulók során az aktuális állást és a pontszámokat a folyamatosan frissülő ranglista mutatja.
  • II. Online forduló (február 5. – 11.): Az előző fordulóhoz hasonlóan egy online esetet oldhattok majd meg, ez a forduló teszi ki a két online forduló összesített pontszámának 70%-át. A régiónként nyolc legmagasabb pontszámot elérő csapat jut be a következő fordulóba.
  • Regionális döntő (március 3.): A hét helyszínen – Budapest (budapesti és pest megyei regionális döntő); Békéscsaba; Miskolc; Székesfehérvár; Pécs; Győr – megrendezett regionális döntők során egy 72 órával korábban kiküldött esettanulmányt oldhattok meg, majd prezentálhatjátok azt egy szakmai zsűri előtt. Területenként a legjobb három csapat jut tovább az Országos döntőbe. Ezen felül minden csapat prezentációját továbbítjuk a Case Solvers szakmai bizottságának: ők kiválasztanak közületek további három csapatot, akik szintén versenybe szállhatnak a fődíjért az Országos döntőn.
  • Országos döntő (március 23.): A regionális fordulóhoz hasonlóan 72 óra áll majd rendelkezésetekre, hogy a módszertani alapokat felhasználva megoldjatok egy történelmi esettanulmányt. Négy divízióba osztva mutathatjátok be megoldásaitokat (elődöntők), ahonnan divíziónként egy-egy csapat jut be a döntőbe. Szakmai zsűri értékeli prezentációitokat és kiválasztja a verseny végső győztesét.