Volt egyszer egy Monarchia…

indivi

Pontosan 147 évvel ezelőtt, 1867. február 17-én született meg az osztrák-magyar kiegyezés, amelynek értelmében I. Habsburg Ferenc József (aki 1848/49. és 1867. között csak gyakorlatilag volt Magyarország királya) gróf Andrássy Gyulát nevezte ki magyar miniszterelnöknek, őt pedig 1867. június 8-án magyar királlyá koronázták.

A kiegyezéssel létrejövő Osztrák-Magyar Monarchia bő fél évszázados fennállásának időszaka (1867-1918) a magyar történelem legvirágzóbb fejezete volt. Magyarország sem e korszak előtt, sem e korszak után nem volt képes akkora fejlődésre akár gazdasági, akár kulturális szempontból, mint a dualizmus idejében.

Idén nyáron lesz a 100. évfordulója, hogy elkezdődött az első nagy “világégés”, az a háború, amelyből az Osztrák-Magyar Monarchia végül vesztesként került ki, és amely békediktátumai végül a Monarchia felbomlásához vezettek. Az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatban számtalan érdekesebbnél érdekesebb esetet kínálkozik. Mi ma mégiscsak arra szólítanánk fel mindenkit, hogy szánjon egy kevés időt arra, hogy átismétli, hogy milyen politikai és gazdasági elemekből állt az a dualista államrendszer, amely történelmünk legfényesebb időszakában a fejlődést megalapozta!

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/az_1867_es_kiegyezes/
http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=5313
http://tortenelemklub.com/magyar-toeri/52-a-kiegyezes-es-letrejoettenek-elzmenyei?catid=16%3Areformkortol-a-kiegyezesig