Vérszivattyú, mészárszék, élő pokol, ahogy “tetszik”

battleofverdun BattleoftheSomme

92 évvel ezelőtt, 1916. február 21-én kezdődött az I. világháború és egyben a történelem egyik legvéresebb csatája a franciaországi Verdunnél. A”verduni vérszivattyú” 1916. december 19-ig tartott, és több mint 1 millió német és francia katona lelte halálát , sérült meg vagy esett fogságba a lövészárokban vagy azon kívül.

Az első világháború kitörésekor (1914. július-augusztus) mind a központi hatalmak, mind az antant gyors győzelemre számított, II. Vilmos szavaival élve: “Mire a falevelek lehullanak, katonáink visszatérnek”. Nos, 1914. végén már kezdett körvonalazódni a szörnyű valóság: a nyugati fronton kb. 400 km, a keleti fronton pedig kb. 900 kilométernyi lövészárokban várták a támadást a két szövetségi rendszer hadseregeinek katonái.

Az 1915. évben a központi hatalmak inkább a keleti frontra koncentráltak, itt terveztek a háború szempontjából döntő áttörést elérni. A nyugati fronton “a helyzet (többnyire) változatlan” volt,  a Dardanelláknál az antant vereséget szenvedett az Oszmán Birodalomtól, Olaszország viszont felmondta a hármas szövetséget, s antant oldalon belépett a háborúba.

Ma arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen előzmények, illetve stratégiai és katonai tényezők vezettek odáig, hogy az 1916-ban az addigi történelem és a nagy háború legborzalmasabb csatái kezdődjenek meg? Milyen összefüggéseket fedezhetünk fel az egyes frontok fontosabb csatái között? Milyen vezérkari hozzáállásra utal az alábbi idézet?

“A franciákat egy hajszál választja el az összeomlástól. A tömeges áttörés – mivel az erőforrásaink sem elegendőek hozzá – felesleges. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy kényszerítjük a francia vezérkart, hogy minden emberét bevesse. Ha ezt megteszik, a francia erők kivéreznek.” /Erich von Falkenhayn/

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1916_december_18_veget_er_a_verduni_csata/

Egy tartalmas dokumentumfilm (csak erős idegzetűeknek):

http://www.youtube.com/watch?v=yWJB6Y-3N5o