Versenykiírás | OKPV-Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny

Versenykiírás

A Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers 2022 január – márciusában kilencedik alkalommal rendezi meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyt (OKPV). A verseny során 9-13. évfolyamosként, háromfős csapatokban történelmi döntési helyzeteket dolgozhattok fel. Az otthoni felkészülés után a megoldott esettanulmányokat közösen prezentáljátok egy történészekből és vállalati vezetőkből álló szakmai zsűri előtt.

Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny a Mathias Corvinus Collegium és Case Solvers közös rendezésű versenye

Kiknek ajánljuk?

Minden középiskolásnak, de főként akkor, ha érdekel a stratégia és a problémamegoldás világa, fejleszteni szeretnéd logikai, érveléstechnikai és prezentációs képességeidet, ezen felül elnyernéd a verseny fődíját, egy többnapos kirándulást Prágába.

A verseny célja

Az OKPV-nek kettős célja van egyrészt megismertetni veletek, középiskolásokkal a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a történelmi ismereteiteket. Ezen felül célunk az, hogy a versenyen a későbbiekben jól használható elemzői és előadói kompetenciákat szerezzetek, miközben jó hangulatban, csapatban dolgoztok.

A verseny menete:

  • Regisztrációs időszak (nov. 27.-jan. 14.): Az okpv.hu-n jelentkezhettek, 3 fős csapatokban.
  • Online tréning (2024. jan. 15-21.): Az esetoldást bemutató tréningvideókat állítottunk össze Nektek, amelyekben tippeket adunk arra, hogyan oldjatok meg egy esetet.
  • I. Online forduló ( jan. 22-28.): A tréninganyagok alapján oldhattok meg egy történelmi esettanulmányt internetes felületen. A fordulók során az aktuális állást és a pontszámokat a folyamatosan frissülő ranglista mutatja.
  • II. Online forduló (feb. 12-16.): Az előző fordulóhoz hasonlóan egy online esetet oldhattok majd meg. A régiónként 12 legmagasabb pontszámot elérő csapat jut be a következő fordulóba.
  • Regionális forduló (március 23.): A nyolc helyszínen megrendezett regionális döntők során egy 120 órával korábban kiküldött esettanulmányt oldhattok meg, majd prezentálhatjátok azt egy szakmai zsűri előtt. Régiónként a legjobb 4 csapat jut tovább az országos döntőbe.
  • Országos döntő (április 13.): A regionális fordulóhoz hasonlóan 120 óra áll majd rendelkezésre, hogy a módszertani alapokat felhasználva a történelmi esettanulmány megoldásra kerüljön. Öt divízióba osztva mutathatjátok be megoldásaitokat (elődöntő), ahonnan divízióként egy-egy csapat jut be a Nagydöntőbe. Szakmai zsűri értékeli a prezentációkat és kiválasztja a verseny végső győztesét.