Versenykiírás

 

Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny

A Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers közös rendezésű versenye

A Case Solvers és a Mathias Corvinus Collegium 2017 január – márciusában negyedik alkalommal rendezi meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyt (OKPV). A verseny során a 11-13. évfolyamos középiskolás diákok háromfős csapatokban egy történelmi döntési helyzetet dolgoznak fel. Az otthoni felkészülés után a megoldott esettanulmányokat közösen prezentálják egy vállalati vezetőkből és történészekből álló szakmai zsűri előtt.

Kiknek ajánljuk?

Minden olyan középiskolás diáknak, akit érdekel a stratégia és a problémamegoldás világa, és fejleszteni szeretné logikai, érveléstechnikai és prezentációs képességeit.

Mi a verseny célja?

Az OKPV-nek kettős célja van: egyrészt a fiatalokkal már középiskolás korban megismertetni a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a diákok történelmi ismereteit. A verseny kívánt hozadéka ezen felül, hogy a későbbiekben jól használható elemzői és előadói kompetenciákat sajátítsanak el a résztvevők és csapatban dolgozzanak.

Verseny menete:

  1. Online tréning: A versenyre jelentkező háromfős csapatok egy online tréningen vesznek részt. A tréning során a diákok rövid videókból és prezentációs anyagokból sajátíthatják el a problémamegoldás alapjait.
  2. Selejtező: A tréninganyagok alapján a résztvevő csapatok egy online tesztet töltenek ki. A 10-15 legjobb eredményt elérő csapat jut be a regionális döntőkbe az adott területi beosztás szerint.
  3. Regionális döntő: Az 5 helyszínen (Budapest; Pécs; Veszprém; Miskolc) megrendezett regionális döntők során a csapatok egy esettanulmányt oldanak meg és prezentálják azt egy szakmai zsűri előtt. Területenként a legjobb 3 csapat továbbjut az országos döntőbe.
  4. Országos döntő: A regionális fordulóból a döntőbe bejutott legjobb csapatok a módszertani alapokat felhasználva egy történelmi esettanulmányt oldanak meg. Erre hetvenkét óra áll rendelkezésükre, melynek végén megoldásukat egy szakmai zsűrinek prezentálják.

Jelentkezés:

Az OKPV 2017-re november 14-től lehet jelentkezni. További információkért kattints a Jelentkezés menüpontra!

Szervezők:

Case Solvers

A Case Solvers problémamegoldók nevelését képzését tűzte ki zászlajára. Egy közösség, mely fiatal, céltudatos egyetemistákat, lelkiismeretes és motivált oktatókat, valamint fejlődni és tanulni vágyó pályakezdőket fog össze. A Case Solvers egy olyan fórum, ahol lehetőség van a felhalmozott ismeretek megosztására és az egyéni fejlődésre. Bővebb információt a case-study.hu oldalon találhattok!

Mathias Corvinus Collegium

A Mathias Corvinus Collegium célja, hogy Magyarországon a középiskolai és egyetemi oktatást kiegészítő, Nyugat-Európában már régóta eredményesen működő, magas színvonalú képzési formát honosítson meg. Kiemelkedően tehetséges diákokat támogatunk abban, hogy a bennük rejlő tehetséget – szociokulturális helyzetüktől függetlenül – a legnevesebb oktatók és tanárok segítségével kibontakoztathassák és kamatoztathassák. Szigorúan szakmai alapú nevelőmunkánk eredményeképpen a kisközösségek és a nemzet iránt elkötelezett, azért tenni akaró, európai színvonalú szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalokat kívánunk képezni. Az MCC a fiatal tehetségek oktatásával, nevelésével és felkarolásával a tehetséggondozás minőségi formáját valósítja meg: felelős értelmiséget kíván nevelni. Bővebb információt az mcc.hu oldalon találhattok!

 

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Jelentkezhetek-e a versenyre, ha még nem vagyok 11-13. évfolyamos?
Igen, a jelentkezés a középiskola 9. évfolyamától kezdve minden középiskolás számára lehetséges. Fontos kiemelni azonban , hogy a verseny feladatai az egész középiskolás történelmi tananyagot felölelik, az ókori Egyiptomtól a magyar rendszerváltást követő időszakig. Ebből a szempontból a 9-10. évfolyamos diákok némi hátránnyal indulhatnak a versenyen.

Jelentkezhetek-e a versenyre határon túli középiskola tanulójaként?
Természetesen igen.

Az OKPV gyakorlatilag töriverseny?
Nem egészen. Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny – amint a neve is mondja – egy problémamegoldó verseny, amelynek élja, hogy a középiskolások történelmi ismereteiket felhasználva sajátítsák el az üzleti életben alkalmazott problémamegoldó eszköztár és módszertan használatát. Az OKPV selejtező fordulójában a diákok – a kisebb történelmi dilemmákon túl – logikai feladatokkal is találkoznak.

Mik azok a problémamegoldó eszközök?
A verseny során olyan eszközök használatát várjuk el a versenyzőktől, mint a SWOT-elemzés, opciós fa, a megoldás implementálása, kockázatok és kezelésük, valamint prezentációkészítés és prezentálás. Bármily hihetetlenül is hangzik, a történelmi dilemmákra mindezek valóban alkalmazhatóak. A problémamegoldó eszközök alkalmazásáról lásd példaesettanulmányainkat és oktatóvideóinkat.