Szingapúrtól Nagasakiig

Singapore-surrender

1942. február 15-én – azaz pontosan 72 évvel ezelőtt – a Japán Birodalom döntő győzelmet aratott Nagy-Britannia felett a szingapúri csatában, amely a brit történelem egyik legsúlyosabb katonai veresége.

A február 8-án kezdődő csatában nemcsak két nagyhatalom, de két legendás hadvezér is összemérte erejét: japán részről Jamasita Tomojuki, míg brit részről Arthur Percival tábornokok. A csatában a japán katonai vezetés zsenialitása volt a döntő faktor: a jobb taktika és a meglepő lépések lehetővé tették, hogy egy jelentősen nagyobb brit hadsereg felett arassanak győzelmet.

A szingapúri csata mind rövid, mind hosszú távon nagy jelentőséggel bírt: nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Japán Birodalom 1942-ben elérje legnagyobb kiterjedését (7 417 760 km², amely több mint kétszer akkora volt, mint a korabeli Harmadik Birodalom).

A japánoknak a csúcson kellett volna abbahagyniuk. Annak kielemzését, hogy milyen tényezők játszottak közre abban, hogy a világ legnagyobb kiterjedésű országa felett aratott döntő szingapúri győzelem után három és fél évvel a Japán Birodalom romokban heverjen (szűkebb és tágabb értelemben egyaránt), az olvasóra bízzuk. Ahogy annak a kérdésnek a megválaszolását is, hogy vajon hogyan kellett volna folytatniuk a háborút az erejük teljében lévő japánoknak ahhoz, hogy Birodalmuk fennmaradhasson?

A szingapúri csatát a National Geographic Channel is feldolgozta:
https://www.youtube.com/watch?v=xQuNmXfj6CE