Szalámi recept

kovacsbela

2000. óta Magyarországon február 25-e A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Ma van ugyanis a 67. évfordulója annak, hogy 1947. február 25-én koholt vádak alapján letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

1945. április 4-én a Szovjetunió Vörös Hadserege “felszabadította” Magyarországot a náci megszállás alól (ehhez kapcsolódóan lásd: Budapest “szabad” c. cikkünket). 1949-ben már nem férhetett kétség afelől, hogy Magyarországon Rákosi Mátyás sztálinista diktátorként “uralkodik”. Az 1945. és 1949. közötti négy év elképesztően nagy befolyással volt a magyar történelem XX. századi alakulására. Kovács Béla letartóztatása pedig kulcsmomentum volt ebben a négy évben.

Érdemes részletesen megvizsgálni azt aa kommunista diktatúra kiépülésének folyamatát. Milyen politikai, diplomáciai, katonai és gazdasági tényezők vezettek a magyar szélsőbaloldali pártok felemelkedéséhez és hatalomra jutásához? Milyen szerepe volt ebben a Szövetséges Ellenőrző Bizottságnak? Mit értünk “szalámitaktika” alatt? Soroljuk fel a “szalámi” legfőbb szeleteit!

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1947_februar_25_kovacs_bela_kisgazda_partfotitkart_a_szovjetunioba_hurcoljak/

http://www.avasi.hu/?q=node/190