Párhuzam

gw Stuart-george-washington-constable-1797

Ma lenne 282 éves George Washington, “honalapító atya”, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke.

Washington 1732. február 22-én született Virginia államban, élt 1799-ig. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok atyjának tekintik, hiszen az ő kiváló hadvezetése nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy 1775. és 1783. között az a bizonyos 13 észak-amerikai brit gyarmat sikeres függetlenségi háborút vívjon Nagy-Britanniával szemben. 1789-ben az ő vezetésével függetlenedett gyarmatok föderációjának első elnökévé választották, amely pozíciót 1797-ig töltötte be két mandátumon keresztül. Öröksége halhatatlan, jelenleg a világ legbefolyásosabb országának a fővárosa és egy állama viseli a nevét.

A mai nap egy igen merész párhuzamot ajánlunk a figyelmetekbe: hasonlítsuk össze az amerikai függetlenségi háborút az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharccal! Természetesen mi sem gondoljuk, hogy a két történelmi esemény között tömérdeknyi hasonlóságot fedezhetünk fel, pont ezért sokkal inkább a különbségekre fektetjük a hangsúlyt.

Miért nyertek az amerikaiak és miért szenvedtünk vereséget mi magyarok? Milyen ok-okozati összefüggések sorolhatóak fel a két szabadságharc esetében, amik tanulságosak lehetnek minden szabadságharcra nézve? Vajon mit tanulhattak volna még el a magyar forradalom és szabadságharc vezetői az amerikaiaktól, ami esetleg eredményesebbé tehette volna az ügyükért folytatott harcot?

Jó gondolkodást!

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1732_februar_22_george_washington_elnok_szuletese

http://mek.oszk.hu/02200/02256/02256.htm