Konzervativizmus a köbön

i._ferenc_csaszar

Pontosan 246 évvel ezelőtt, 1768. február 12-én született I. Ferenc magyar király.

I. Ferenc (1792-1835) a mindössze két évig uralkodó II. Lipótot követte a magyar trónon, de emellett az osztrák hercegi (majd később császári), cseh királyi és a német-római császári címet is magáénak tudhatta.

Ferenc felfogását megrögzött konzervativizmus és reformellenesség jellemezte, legfőbb célja az abszolút hatalmának a megszilárdítása volt. Mindebben megerősítette az is, hogy uralkodása elején “végignézhette” az 1789. évi francia forradalom elfajulását.

I. Ferenc uralkodásának második fele egybe esik a magyar reformkor első felével. A konzervatív uralkodó – a francia példából is tanulva – az elejétől fogva elutasított minden magyar reformtörekvést. Ma arra keressük a választ, hogy vajon I. Ferencnek megérte-e volna nyitott lenni a magyar reformtörekvésekre? Sikerülhetett-e volna neki megakadályozni a magyar reformkor forradalomba torkollását? Vagy esetleges engedményei – csakúgy mint XVI. Bourbon Lajos esetében – szükségszerűen forradalmat idéztek volna elő, ami akár az ő bukásához is vezethetett volna?

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1768_februar_12_i_ferenc_magyar_kiraly_szuletese/