Kezdet és vég

Február 2-a  a német történelem szempontjából furcsa kettősség. Egyrészt ma van az 1052. évfordulója annak, hogy 962-ben XII. János pápa császárrá koronázta I. Nagy Ottót, és ezzel megszületett a Német-római Császárság (vagy másnéven Német-római Birodalom), másrészt viszont ma van a 71. évfordulója annak, hogy 1943-ban a 6. német hadsereg kapitulációjával véget ért a sztálingrádi csata.

A sztálingrádi csata egyike volt a II. világháború fordulópontjainak. A vesztes csata után ugyanis a Harmadik Birodalom hadserege részben elveszítette kezdeményező képességét, és a háború végéig már nem tudta tartósan a maga oldalára fordítani a keleti front történéseit. 981 évvel azután, hogy a németek első birodalma Aachenban megszületett, az Adolf Hitler által vezérelt Harmadik Birodalom fennmaradásának reménye  Sztálingrádnál gyakorlatilag szertefoszlott.

Russland, Lagebesprechung mit Hitler

Ma arra a kérdésre keressük a választ, hogy hol fuccsolt be a németek sztálingrádi terve. Vajon ha Hitler és Paulus másodszor is megpróbálhatná, mit csinálnának másképp? Reális gondolat volt egyáltalán 1942-ben – egy csupán félig sikeres 1941. évi Barbarossa-hadműveletet követően – Sztálingrád elfoglalását célul kitűzni?

http://tortenelemklub.com/ii-vilaghaboru/csatak-hadmveletek/135-a-ii-vilaghaboru-legnagyobb-csataja-a-sztalingradi-csata