Ingyen sör okozta több száz ember halálát – a tragédiába fulladt koronázás

1896. május 26-án koronázták meg II. Miklós orosz cárt, aki ennek tiszteletére hatalmas ünnepséget rendezett, amelyre minden oroszt szívesen vártak. Mivel Miklós cár a világ egyhatoda – vagyis több mint 120 millió ember – fölött uralkodott akkoriban, hatalmas tömeg érkezésére lehetett számítani.

Az ünnepélyt a Moszkva közelében lévő Hodinka-mezőn rendezték, mert csak ez volt elég nagy ahhoz, hogy ennyi embert fogadni tudjanak. A mező alapvetően katonai kiképzőtáborként funkcionált, mindenhol gödrök és fatörzsek voltak rajta, tehát kész akadálypálya volt.

Azzal azonban senki nem számolt, hogy a megígért ingyen sör, ajándékok és ételek miatt már az ünnepség előtti éjjelen több ezer ember gyűlt össze a mezőt körülvevő kerítésnél. Mikor pedig az a pletyka is elkezdett terjedni, hogy nem fog mindenkinek jutni a megígért javakból, az ideges tömeg áttörte a kerítést és egymást eltaposva rohantak az asztalokhoz.

3-chodynkafield

Rengetegen beleestek az árkokba vagy megbotlottak a farönkökben, a rajtuk végigszáguldó tömeg pedig agyontaposta őket. Reggelre több ezer sebesültet és 1300 halottat számoltak.

Amikor Miklós cár értesült a tragédiáról, le akarta fújni az egész ünnepséget. Végül azonban mégsem tette, mivel meghívták Oroszország akkori egyetlen szövetségesének számító Franciaországot is, akik rengeteg pompás ajándékot és kincset, sőt, 100 ezer szál vörös rózsát küldtek Párizsból.

Mivel a franciákat azért mégsem illik megsérteni, a hullákat és a sebesülteket gyorsan elszállították, és mintha mi sem történt volna, az ünnepélyt a terv szerint megtartották.

 

 

Forrás: Lisa’s History Room, az eredeti cikket elolvashatod itt.