Harapófogóban?

221368

Ma lenne pontosan 514 éves V. Habsburg Károly spanyol, szicíliai, nápolyi és német király, valamint német-római császár (1519-1556), akinek a hadserege pontosan 489 évvel ezelőtt, 1525. február 24-én győzte le az I. Valois Ferenc király által vezetett francia sereget Paviánál.

Érdekes egybeesés, természetesen mi is lecsaptunk rá. V. Károly császárral már foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben (A reformáció vesztese), így őt ezúttal nem mutatnánk be részletesen. A paviai csata néven ismerté vált ütközet – amire sokan a lovagkor utolsó csatájaként tekintenek – viszont egy felettébb érdekes momentuma az évszázados Habsburg-Valois (majd később Habsburg-Bourbon) ellentétnek, amelynek a gyökerei egészen verduni szerződésig (843) nyúlnak vissza. A nézőpont ezúttal I. Ferenc francia királyé lesz.

A mai feladatunk nem más, mint I. Ferenc külpolitikai törekvéseinek elemzése. Milyen helyzetbe került I. Ferenc Franciaországa V. Károly 1519. évi német királyi trónra lépésével? Hogyan elemezhető az XVI. századi európai politikai egyensúly I. Ferenc szemszögéből? Miért terelődött a Habsburg-Valois párharc Itáliába? Vajon I. Ferenc legyőzhette volna a V. Károlyt Paviánál, és ha igen, milyen következményekkel? Milyen kihatással volt a paviai csata a magyar történelemre?

http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/07kotet/07r01f02.htm
(I. Ferencz és Franciaország, illetve Első itáliai háború. Paviai csata. Madridi béke c. fejezetek)