Felkészülés

Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre való felkészülést segítendő, a verseny szervezői számos lehetőséget kínálnak a résztvevő csapatoknak, hogy már a selejtező forduló előtt betekinthessenek a problémamegoldást segítő eszközök és módszertan széles tárházába.

Online videók

A Case Solvers által elkészített tréningvideók a Videók menüpont alatt érhetőek el. A videók gyakorlatorientáltan, egy valós történelmi példán keresztül mutatják be a problémamegoldás olyan alapvető eszközeit, mint a SWOT-elemzés, döntési fa és a kockázatok kezelése, továbbá hasznos tanácsokat nyújt a versenyző csapatoknak a prezentációkészítéshez, illetve a döntő során az egyes prezentációk után a zsűritagok által feltett kérdések megválaszolásához.

Blogbejegyzések 2014-ből

Az OKPV 2014 során több mint 30 rövid hangvételű blogbejegyzés került ki a honlapunkra, amelyek igyekeztek bemutatni néhány évfordulóhoz kötött történelmi dilemmát és döntési helyzetet. A verseny során a verseny résztvevői mind az elődöntőben, mind a döntőben ezekhez hasonló történelmi problémákkal fognak szembesülni, valamint hasonló dilemmák elemzése és afféle nyitott kérdések megválaszolása lesz a feladatuk. Ezek a blogbejegyzések segítenek ráhangolódni a versenyre.

Példaesettanulmányok

Az OKPV 2015 újítása többek között az, hogy a felkészülési időszakban a honlapon közzéteszünk 8 példaesettanulmányt és azok megoldását, amelyek célja a problémamegoldó eszközök és módszertan gyakorlati alkalmazásának szemléltetése. Az esettanulmáyok olyan tudományterületek problémáit taglalják majd, mint a diplomácia/nemzetközi kapcsolatok, politológia, jog vagy akár a közgazdaságtan. A példaesettanulmányok szerzői a  Mathias Corvinus Collegium hallgatói, akik az adott tudományterületeken kiemelkedő szakmai képzésben vesznek részt, a problémamegoldást pedig a Case Solvers tréningjein sajátították el.

OKPV Közgáz példaeset I
OKPV Közgáz példaeset II

OKPV Diplomácia példaeset I
OKPV Diplomácia példaeset II

OKPV Jogi példaeset I
OKPV Jogi példaeset II

OKPV Politikai példaeset I
OKPV Politikai példaeset II

Az OKPV 2014 és 2015 döntőinek esettanulmányai

Nekünk Mohács kell
Merénylet Szarajevóban