Fél évszázad a magyar trónon

SIGISMUND202

Ma lenne 646 éves Luxemburgi Zsigmond magyar király (1387 – 1437), aki 1368. február 14-én született Prágában. Ha egy király uralkodási idejének a megkoronázásától a haláláig (vagy lemondásáig) eltelt időt számoljuk, akkor Zsigmond volt a leghosszabb ideig uralkodó magyar király (I. Habsburg Ferenc Józsefet ugyanis csak 1867-ben koronázták magyar királlyá).

Luxemburgi Zsigmond a korát meghaladó gondolkodású király volt, 50 éves uralkodása alatt rendkívül nagy hatást gyakorolt mind a magyar, mind az európai történelem alakulására, hiszen a magyar mellett az övé volt még a cseh királyi, a római királyi és a német-római császári korona is.

Modern kifejezéssel ma azt mondanánk: Zsigmond nulláról kezdte. Kemény politikai csatát vívott a magyar trónra kerülésért, ezt követően sikerült neki hatalmát megszilárdítani, és egy egységes Magyar Királysággal a háta mögött lehetősége nyílt a sikeres külpolitikára.

Ma Zsigmond külpolitikájával foglalkozunk. Mik voltak Zsigmond legfontosabb külpolitikai lépései? Milyen szempontok alapján csoportosíthatnánk külpolitikai tevékenységét? Milyen politikai tényezők tették lehetővé, hogy uralkodása végére Zsigmond a pápa mellett Európa legbefolyásosabb uralkodójává váljon?

http://vmek.oszk.hu/07100/07139/html/0010/0028-3ad.html