Élménybeszámoló az OKPV 2014-ről

Minden úgy kezdődött, hogy szerettük volna kipróbálni magunkat valami újban, ahol csapatban versenyezhetünk és sok féle képességünkre szükségünk van, így jött az ötlet, hogy vegyünk részt a problémamegoldó versenyen. Ekkor még nem is sejtettük, hogy mire is vállalkozunk.

A verseny egy online feladatsorral kezdődött, ami kitöltéséhez szükségünk volt a logikánkra, a matek tudásunkra, illetve a nem sokkal korábban feltöltött videókból szerzett „közgáz tudásunkra”. Ezt a fordulót egy-egy citromos sör mellett oldottuk meg jó hangulatban, néha-néha összevitázva, hogy akkor a bé vagy a cé lesz a helyes megoldás. Ennek a fordulónak a 6 legjobb csapata került a döntőbe, köztük nagy örömünkre mi is.

A döntő egy újabb, ismeretlen kihívás volt számunkra, hisz egy történelmi helyzet megoldását kellett elkészítenünk saját ötleteink alapján. Lehetőségünk nyílt valami olyasmire, amin mindig csak tűnődtünk, átírhattuk a történelmet. Három napunk volt, hogy elkészítsünk a prezentációnkat, bár őszintén megvallva, mi ezt a döntő előtti utolsó napra és éjszakára hagytuk. Így kicsit fáradtan, de természetesen nagyon izgatottan vártuk a döntőt, hisz nem minden nap prezentálunk olyan emberek előtt, mint például Száray Miklós.

A döntő reggelén nagy volt az izgalom, problémák sora zúdult ránk, hiszen nem tudtuk mit is húzzunk fel, vagy hogy hogyan fogjuk majd megválaszolni a zsűri kérdéseit. Amikor ránk került a sor, remegő kézzel álltunk ki a zsűri elé, hogy prezentáljuk nekik a megoldásunkat, amit reggel még az utolsó pillanatokban a tükör előtt fel-alá járva sokadszorra is elpróbáltunk. A nagy izgalom ellenére úgy érezzük sikeresen vettük az akadályokat, hiszen sikerült a képzeletbeli dobogó legfelső fokára felállnunk.

De a dicséret nem csak nekünk jár, hanem a többi csapatnak is, akik szintén jól teljesítettek és nagyon színvonalas prezentációkat láthattunk tőlük is. A nap során rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk, amit a későbbiekben hasznosítani tudunk, így nagyon ajánljuk a versenyt minden olyan diáknak, aki már legalább egyszer elgondolkodott történelem órán azon, hogy ‘mi lett volna, ha…’

Tamás Dániel, Tamás Zsanett és Ujvári Bálint
A Pro(i)fik csapat tagjai
Az OKPV 2014 győztesei

DSCN0812 DSCN1109