Elhanyagolt külpolitika

kunbela

Ma lenne 128 éves Kun Béla magyar kommunista politikus, a Magyar Tanácsköztársaság (hivatalosan: Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság) tényleges vezetője.

Kun Béla 1886. február 20-án látta meg a napvilágot Lelén (élt 1938. vagy 1939-ig). Kun már fiatalon szociáldemokrata párttag volt, harcolt az első világháborúban a keleti fronton, oroszországi hadifogsága alatt vált végleg kommunistává. Nézeteire nagy hatással volt a Leninnel való találkozás is. Oroszországból hazatérve 1918. november 24-én megalapította a Kommunisták Magyarországi Pártját, amely 1919. március 21-én a Magyar Szociáldemokrata Párttal egyesülve megbuktatta gróf Károlyi Mihály kormányát, és létrehozta a Forradalmi Kormányzótanács által irányított Tanácsköztársaságot.

Az 1918. október 28-tól (őszirózsás forradalom kezdete) 1920. március 1-ig (Horthy Miklós kormányzóságának kezdete) tartó időszak a XX. századi magyar történelem egyik legvitatottabb, legzavarosabb időszaka volt. Államberendezkedések váltották egymást, a politikai vezetők hibás döntéseket hoztak, nem egy szomszédos ország ellen hadat viseltünk, eluralkodott a terror, és mindezek eredményeképp Magyarország érdekképviselete sem valósult meg a párizsi békekonferencián.

A külpolitika elhanyagolása 1920. június 4-én visszaütött. Hogy Kun Bélának mint a Tanácsköztársaság irányítójának mekkora szerepe volt Trianonban – gróf Károlyi Mihályhoz hasonlóan – vitatott. Ma Kun Béla helyébe képzeljük magunkat, és arra keressük a választ, hogy milyen külpolitikai problémákkal szembesült Kun a Tanácsköztársaság nem hivatalos vezetőjeként (a kor két hivatalos vezetője ugyanis Garbai Sándor és Peidl Gyula volt)? Vajon meg lehetett volna akadályozni az ország egyre rosszabb és rosszabb külpolitikai helyzetbe sodródását, ami katonai vereségekben, az ország kifosztásában és hosszú távon a feldarabolásában nyilvánult meg? Meg lehetett volna akadályozni Trianont?

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1886_februar_20_kun_bela_szuletese

http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/7.html