Aki ledöntette a “falat”

Ronald_Reagan,_hero_of_Hungary_2011

Ma ünnepelné 103. születésnapját Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke.

A “világot megváltoztató” Reagan 1911. február 6-án született Tampicóban, Illionis államban. Fiatal éveit a színészetnek szentelte, ám 1962-ben politikai pályára lépett a Republikánus Párt színeiben. 1966. és 1974. között Kalifornia állam kormányzója volt, majd 1981. és 1989. között az USA elnöki pozícióját töltötte be. Reagan 2004-ben hunyt el, emlékének 2011-ben Budapesten is szobrot állítottak.

Az USA elnökeként Ronald Reagan egyike volt azon három nyugati vezetőnek – Margaret Thathcerrel és Karol Wojtylával (II. János Pál pápával) egyetemben -, akik a legnagyobb szerepet játszottak abban, hogy a hidegháborút végül a NATO tagországok nyerjék meg.

Reagan elnöksége elején a két szuperhatalom (az USA és a Szovjetunió) közötti feszültség csökkenőben volt. Reagan felhagyott a megbékélési politikával, ehelyett nyíltan a hidegháború megnyerését tűzte ki célul. Vizsgáljuk meg Reagan elnökségét! Az elnök mely politikai, gazdasági, katonai és diplomáciai lépései vezettek a NATO tagországok hidegháborús győzelméhez és a keleti blokk összeomlásához?

http://hetek.hu/fokusz/200406/aki_legyozte_a_gonosz_birodalmat