A győztes G3 tárgyal

c2071pe94330

Pontosan 69 évvel ezelőtt, 1945. február 4-én kezdődött meg Winston Churchill, Franlin Delano Roosevelt és Joszif Viszarionovics Sztálin (és természetesen kísérőik) részvételével a jaltai konferencia.

A jaltai konferencia a XX. század talán legfontosabb állam- és kormányfői találkozója volt, nevezhetnénk akár győztesek G3-ának is. A második világháború utáni világ alapjait ugyanis Jaltában (és részben a jaltait megelőző konferenciákon) fektette le a “három nagy”. Itt dőlt el mind Európa, mind a világ háború utáni sorsa.

A konferencián Franklin D. Roosevelt egy sor olyan feltételét elfogadta Joszif Sztálinnak, amik később a Szovjetunió elleni hidegháborúba sodorták az USA-t. Érdemes megpróbálni Roosevelt helyébe képzelni magunkat és gondolatban rekonstruálni az USA elnökének helyzetét a jaltai konferencián. Vajon szembe tudott volna szállni Sztálin vasakaratával? Képes lett volna a két “nyugati” vezető – úgy mint elődeik az 1814-1815. évi bécsi és az 1878. évi berlini kongresszusokon – olyan politikát folytatni, amely megakadályozza az oroszok (jelen esetben a Szovjetunió) túlterjeszkedését? El lehetett volna kerülni a hidegháborút?

Jó gondolkodást mindenkinek!

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1945_februar_4_megkezdodik_a_jaltai_konferencia