Villámháború

Schlieffen_a

Ma ünnepelné 181. születésnapját Alfred von Schlieffen (1833-1913), vezérkari főnök, a német történelem egyik legkiemelkedőbb tábornoka, a róla elnevezett Sclieffen-terv kidolgozója.

Alfred von Schlieffennek már az édesapja is a porosz hadsereg magas rangú tisztje volt. Schlieffen végigjárta a porosz katonai “szamárlétrát”, részt vett az egységes Németország kialakulásáért vívott két legfontosabb háborúban: 1866-ban harcolt a Habsburg Birodalom ellen, majd 1870-1871-ben a Francia Császárság ellen is. Azt, hogy korát meghaladó katonai stratéga volt, mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy felismerte a harcászati eszközök 19. század végi és 20. század eleji fejlődésében felfedezhető komoly aránytalanságot. Schlieffen felismerése az első világháború kitörésével beigazolódott: a védekezésre sokkal hatékonyabb fegyverek álltak rendelkezésre, mint a támadásra, ez pedig nem jelent mást, mint állóháborút.

Schlieffen vezérkari főnökként alkotta meg a villámháború (Blitzkrieg) elméletét, amelynek lényege, hogy az állóháború kialakulását dinamikus offenzívák révén lehetetlenítse el. A róla elnevezett Schlieffen-terv a villámháborús stratégia Franciaország elleni alkalmazásáról szólt. Schlieffen zsenialitása ide, villámháború oda, a taktika 1914-ben mégis kudarcot vallott, és az első világháború nyugati frontján több mint négy évig egy 400 km hosszú állóháború alakult ki.

Mai dilemmánkat elsősorban a katonai stratégiák megszállotjainak ajánljuk. A kérdés így hangzik: miért fuccsolt be 1914-ben a Schlieffen-terv? Vajon eleve kudarcra volt ítélve, vagy egyéb tényezők közrejátszása vezetett oda, hogy a német vezérkar a villámháborús stratégia feladására kényszerült? Milyen hatással volt Alfred von Schlieffen villámháborús koncepciója a katonai stratégiák későbbi fejlődésére?

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1833_februar_28_alfred_von_schlieffen_nemet_stratega_szuletese/

http://www.huszadikszazad.hu/1914-szeptember/nagyito/ifjabb-moltke-schlieffen-terve8221

http://hadtorteneti.blog.hu/2012/02/28/bejegyzes_url_cime_1650

Egy angol nyelvű dokumentumfilm a Schlieffen-tervről:
https://www.youtube.com/watch?v=v0kvczF1p04