A mindent felforgató ideológia

Marx_old friederich_engels590

Pontosan 166 évvel ezelőtt, 1848. február 26-űn jelent meg Londonban Karl Marx és Friedrich Engels közös műve, a Kommunista Kiáltvány (hivatalos nevén: A Kommunista Párt kiáltványa).

Marx és Engels története szinte már legendának számít: a szegény zsidó családból származó közgazdász-filozófus és a gazdag kálvinista családból származó közgazdász 1842-ben Kölnben ismerkedett meg egymással, 6 évvel később pedig kiadták a művet, amely igencsak felforgatta az addigi ideológiai “palettát”, és elképesztően nagy hatást gyakorolt a 19. és 20. századi filozófiai, politikai és gazdasági gondolkodás alakulására.

A marxizmus legelőször Oroszországban jutott hatalomra 1917-ben, majd Vlagyimir Iljics Uljanovnak (Lenin) köszönhetően jelentősen átalakult. A század további részében a világ számos országában épült még ki kommunista diktatúra, köztük Magyarországon is, ám a 21. századra számuk jelentősen megfogyatkozott. Ma nagyjából 5 országról mondható el, hogy valamilyen szélső baloldali beállítottságú rezsim jellemzi: Kínára, Kubára, Észak-Koreára, Laoszra és Vietnamra.

A Kommunista Kiáltvány kiadásának évfordulóján egy kicsi filozofikusabb feladattal készültünk. Gondolkozzunk el azon, hogy milyen hibás tézisei vannak a marxizmusnak? Miben tévedett Marx és Engels? Melyek azok az állítások, gondolatok, amelyek eleve megpecsételték a marxista ideológiára építő politikai és gazdasági berendezkedések sorsát? Hogyan lehetséges, hogy a marxizmus mégis ilyen széles körben elterjedt? Melyek Marx és Engels azon gondolatai, amelyeket az utókor tévesen félreértelmezett?

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1848_februar_26_megjelenik_londonban_a_kommunista_kialtvany/