14 pont, ami megváltoztatta a világot

us-wilson-desk wilson

Pontosan 101 évvel ezelőtt, 1913. március 4-én iktatták be hivatalába Woodrow Wilsont, az Amerikai Egyesült Államok 28. elnökét.

Az Egyesült Államokban Woodrow Wilson számos elnöki döntése él még a köztudatban. Ide sorolható például az Underwood Act (adóreform), vagy a Federal Reserve System (Szövetségi Tartalék Rendszer) és a Federal Reserve Bank (Szövetségi Takarék Bank) létrehozását biztosító Federal Reserve Act. Adó, Fed – az Egyesült Államokat el sem tudnánk képzelni ezek nélkül.

Nekünk európaiaknak nem ezek az Act-ek jelentik Woodrow Wilsont. Nekünk az első világháborúba való beavatkozás ellen évekig érvelő, majd végül a háborúba való belépés mellett döntő amerikai elnök jelentik Woodrow Wilsont – és a 14 pont.

Wilson az USA háborúba történő belépését követően 9 hónappal, az első világháború utolsó évében, 1918. január 8-án hirdette ki azt a 14 pontot, amelyben elkötelezte magát a nemzeti önrendelkezés mint a háború utáni világ újjáépítésének legalapvetőbb eszméje mellett.

De miről is szólt pontosan  és mit is adott nekünk Európaiaknak a 14 pont? Az ENSZ ősét vagy újabb világháborút? Nemzetek közötti megbékélést vagy újabb ellentéteket? Költői kérdés. Érdemes szánni néhány percet a pontok elolvasására. Onnan sok minden kiderül!

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1918_januar_8_wilson_amerikai_elnok_meghirdeti_14_pontjat/

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_nemzeti_onrendelkezes_csapdaja/